Privacy Policy

Sage One Accounting
Last updated: July 15 2015

[English]
PRIVACY POLICY

1.0 Introduction

1.1 We, Sage Software Sdn. Bhd. (Company No. 441389-K) respect the privacy of all customers who visits this website or with whom we have a contractual relationship and we are committed to protect all personal data kept by us. This privacy policy is adopted by us in pursuant to the requirements of the Malaysian Personal Data Protection Act 2010 (hereinafter referred to as “the Act”).

2.0 Scope of Policy

2.1 This privacy policy requires us to inform you on matters relating to your personal data that is being processed, or that is to be collected and further processed by us when you deal with us by accessing or using our website or downloading, using or purchasing our products or services. For the purposes of this privacy policy, the terms “personal data” and “processing” shall have the same meaning as prescribed in the Act.

3.0 Method of Collecting Personal Data

3.1 Purchasing our products or services: When you purchase our products or services, we will collect certain billing information and other information that is personal to you. However, you retain ownership of all data you submit when purchasing our products or services and have ultimate control over who has access to it; and/or

3.2 Using our website: When you use our website, we will collect certain information that is personal to you. This includes information you provide when you subscribe, register, enter a competition, promotion, complete a survey, make queries, or where you report a problem through our website. We may also collect anonymous information through the use of various technologies including the use of ‘cookies’.

4.0 Purposes of Collecting Personal Data

4.1 Kindly be informed that your personal data including name, address, telephone number, email address, payment information and any other information which had provided to us in the course of dealings/businesses, may be processed by us, our affiliates, business partners, agent, service providers, or third parties for the following purposes:-

a) to respond to your queries, requests, and feedback;

b) to communicate and liaise with you;

c) to provide services to you and providing you information relating to our products or services;

d) to process orders submitted by you;

e) to process the billing and payments;

f) administer and resolve problems with any products or services supplied to you;

g) research purposes including historical and statistical;

h) matching any data held by us or our group of companies from time to time;

i) to monitor and conduct internal administrative process, such as data analysis, auditing, and to improve our products or services;

j) other legitimate business purposes as determined by us; and/or

k) such other purposes as set out in the Terms of Use and Terms and Conditions of Supply.

5.0 Disclosure of Personal Data

5.1 For the purposes stated above, your personal data may be provided by us to parties such as but not limited to:-

a) any person to whom we are compelled or required to do so under law;

b) government agencies and statutory bodies;

c) our affiliates, business partners, agents, service providers and/or third parties that are related to the purpose of collecting and using your personal data, irrespective of their location; and

d) our auditors, consultants, financial or professional advisors.

6.0 Transferring of Personal Data Outside Malaysia

6.1 By providing your personal data to us, you consent to the transfer of your data outside of Malaysia if any of our affiliates, business partners, agents, service providers and/or third parties that are related to the purposes stated above are located in countries outside Malaysia.

7.0 Use of Cookies and Web Beacons

7.1 Cookies are small text files which are transferred from our website and stored on your computer’s hard drive. It helps a website to ‘remember’ who you are. Cookies are used and relied on heavily for everyday use of the internet as well as allowing us to provide you with a good experience when you browse our website and also allows us to improve our website. You can disable cookies using your browser, but please note that if you decide not to accept all of the cookies, you will still be able to enter our website but some things might not work properly and may affect your ability to use our website.

7.2 There are many different types of cookies and we have produced the following guides to help you understand what cookies we use on our website:-

a) Session cookies

These are temporary cookies which are deleted when you close your browser or leave your session on our website. We use session cookies on our website and in some of our products or services to identify and track users and to store information about your preferences.

b) Persistent cookies

Persistent cookies enable our website to ‘remember’ who you are and to remember your preferences on our website. Persistent cookies will stay on your computer or device after you close your browser or leave your session on our website.

c) Web analytic cookies and similar technologies
Our website uses web analytic cookies. These cookies allow us to recognize and count the number of visitors and see how they move around our website. This helps us make our service to you better.
One service we use is Google analytics and Google which requires us to reproduce the following text in this policy:
“Google analytics is provided by Google, Inc and you can find out more about this service at http://www.google.com/analytics. Google Analytics uses cookies, which are text files placed on your computer, to help the website analyze how users use the website. The information generated by the cookie about your use of the website (including your IP address which we do not link to any personally identifiable information) will be transmitted and stored by Google on servers in the United States. Google will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and internet usage. Google may also transfer this information to third parties where required to do so by law, or where such third parties process the information on Google’s behalf. Google will not associate your IP address with any other data held by Google. You may refuse the use of cookies by selecting the appropriate settings on your browser. Please note that if you do this you may not be able to use the full functionality of this website. By using this website, you consent to the processing of data about you by Google in the manner and for the purposes set out above.”

d) Web beacons and parameter tracking
We also use cookies and similar software known as web beacons (sometimes known as web bugs, clear gifs or trackers) to allow us to count users who have visited our website after clicking through from one of our advertisements on another website or in emails. These web beacons collect only limited information such as a cookie number, time and date of a page view and a description of the page on which the web beacon resides. The information collected does not identify particular information.
It is not possible to refuse the use of web beacons. However, because they are used in conjunction with cookies, you can effectively disable them by setting your browser to restrict or block cookies.

We keep a record of traffic data which is logged automatically by our server, such as your IP address, the website that you visited before ours, and the website you visit after leaving our website. We also collect some website, product and service statistics such as access rates, page hits and page views. We are not able to identify any individual from traffic data or site statistics.

e) Cookies list and disabling cookies

You may be able to configure your browser to restrict cookies or block all cookies if you wish, however if you disable cookies you may find this affects your ability to use certain parts of our website.

8.0 Rights of Access, Update and Correction

8.1 You are responsible for providing accurate and updated personal data to us. However, if you are a registered user, you can always view, edit, update or make corrections to any of your profile or related personal information by logging in to your MySageID account.

8.2 In the event your profile or related personal information provided to us previously cannot be accessed online, you have the right to request for access to make any corrections or changes to us upon payment of a prescribed fee for processing each of your data access request. However, we will not respond to process requests for access that are impractical, unreasonable, or jeopardize the privacy of others.

8.3 If you wish to make any request for access to your personal information that we hold or have any other questions regarding this privacy policy, please contact to the addresses as set out below:

Postal address:

Suite 1B-6, Level 6

Block 1B, Plaza Sentral

Jalan Stesen Sentral 5

Kuala Lumpur Sentral

50470 Kuala Lumpur

Email address:

[email protected]

9.0 Changes to the Privacy Policy

9.1 From time to time we may make changes to this privacy policy. If we make any substantial changes to this privacy policy, we will notify you on the changes. Kindly check our privacy policy on a regular basis.

NOTE: In the event of a conflict between the English version of this Privacy Policy and the Bahasa Malaysia version, the English version shall prevail.

[Malay]
POLISI PRIVASI

1.0 Pengenalan

1.1 Kami, Sage Software Sdn. Bhd. (No. Syarikat 441389-K) menghormati privasi setiap pelanggan-pelanggan yang melayari laman web kami atau dengan sesiapa kami mempunyai hubungan kontraktual dan kami komited dalam melindungi semua data peribadi yang disimpan oleh kami. Kami telah menerima pakai polisi privasi ini selaras dengan kehendak yang terkandung di dalam Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 Malaysia (“Akta PDP”).

2.0 Skop Polisi

2.1 Polisi privasi ini memerlukan kami memaklumkan kepada anda berkenaan perkara-perkara yang berkaitan maklumat peribadi anda yang sedang diproses, atau yang akan dikumpul dan diproses oleh kami apabila anda berurusan dengan kami dengan mengakses atau menggunakan laman web kami atau memuat turun, menggunakan atau membeli produk atau perkhidmatan kami. Bagi tujuan polisi privasi ini, istilah “data peribadi” dan “pemprosesan” hendaklah mempunyai maksud yang sama seperti yang ditetapkan dalam Akta PDP.

3.0 Kaedah Mengumpul Data Peribadi

3.1 Pembelian Produk atau Perkhidmatan Kami: Apabila anda membeli produk atau perkhidmatan kami, kami akan mengumpulkan atau merekodkan maklumat bil tertentu dan juga maklumat lain yang bersifat peribadi terhadap anda. Walau bagaimanapun, anda masih memegang pemilikan terhadap semua data yang anda serahkan ketika membeli produk atau perkhidmatan kami dan mempunyai kawalan mutlak kepada sesiapa yang mempunyai akses ke atas data tersebut; dan/atau

3.2 Menggunakan Laman Web Kami: Apabila anda menggunakan laman web kami, kami akan mengumpulkan maklumat tertentu yang bersifat peribadi terhadap anda. Maklumat yang anda berikan kepada kami adalah termasuk apabila anda melanggan, mendaftar akaun, menyertai peraduan, promosi, melengkapkan kaji selidik, membuat sebarang pertanyaan atau melaporkan masalah melalui laman web kami. Kami juga akan mengumpul maklumat yang tidak dikenal pasti melalui penggunaan pelbagai teknologi termasuk penggunaan cookies.

4.0 Tujuan Pengumpulan Data Peribadi

4.1 Adalah dimaklumkan bahawa data peribadi anda termasuklah nama, alamat, nombor telefon, alamat e-mel, maklumat pembayaran, dan maklumat anda yang lain yang telah diberikan kepada kami dalam segala urusan/perniagaan, boleh diproses oleh kami, syarikat-syarikat gabungan kami, rakan kongsi perniagaan, ejen, pembekal perkhidmatan, atau pihak ketiga bagi tujuan-tujuan berikut :-

a) untuk menjawab sebarang soalan, permintaan, dan maklum balas yang anda kemukakan;

b) untuk menghubungi dan berhubung dengan anda;

c) untuk menyediakan perkhidmatan kepada anda dan memberikan anda maklumat yang berkaitan dengan produk atau perkhidmatan kami;

d) untuk memproses pesanan yang anda kemukakan;

e) untuk memproses bil dan bayaran;

f) mengendalikan dan menyelesaikan masalah berkaitan apa-apa produk atau perkhidmatan yang dibekalkan kepada anda;

g) tujuan penyelidikan termasuk tujuan sejarah dan statistik;

h) memadan mana-mana maklumat yang disimpan oleh kami atau syarikat-syarikat gabungan kami dari semasa ke semasa;

i) untuk memantau dan mengendalikan proses dalaman pentadbiran, seperti analisis data, audit, dan untuk penambahbaikan produk atau perkhidmatan kami;

j) tujuan-tujuan sah lain seperti yang kami tentukan; dan/atau

k) untuk tujuan-tujuan lain sebagaimana yang dinyatakan di dalam Terma-terma Penggunaan dan Terma-terma dan Syarat-syarat Bekalan.

5.0 Penzahiran Data Peribadi

5.1 Bagi tujuan-tujuan yang dinyatakan di atas, dengan mengemukakan data peribadi anda kepada kami, kami boleh memberikan data peribadi anda kepada pihak-pihak tersebut tetapi tidak terhad kepada:-

a) mana-mana individu di mana kami dikehendaki dan perlu berbuat demikian di bawah peruntukan undang-undang;

b) agensi kerajaan dan badan berkanun;

c) syarikat-syarikat gabungan kami, rakan kongsi perniagaan, ejen, pembekal perkhidmatan, atau pihak ketiga bagi tujuan mengumpul dan menggunakan data peribadi anda, di mana jua lokasi mereka; dan

d) juruaudit, perunding, penasihat kewangan atau professional kami.

6.0 Pemindahan Data Peribadi di Luar Malaysia

6.1 Dengan memberikan data peribadi anda kepada kami, anda bersetuju dengan pemindahan data peribadi anda di luar Malaysia jika mana-mana syarikat-syarikat gabungan kami, rakan kongsi perniagaan, ejen, pembekal perkhidmatan, atau pihak ketiga adalah tertakluk kepada tujuan-tujuan yang berkaitan seperti yang dinyatakan di atas yang terletak di negara-negara di luar Malaysia.

7.0 Penggunaan Cookies dan Web Beacons

7.1 Cookies adalah fail teks yang kecil yang dipindahkan dari laman web kami dan disimpan di dalam komputer anda. Ia membantu laman web untuk ‘mengingati’ identiti anda. Penggunaan cookies adalah bergantung kepada berapa banyak penggunaan harian dari internet dan juga membolehkan kami untuk menyediakan pengalaman yang baik kepada anda apabila melayari laman web kami dan seterusnya membolehkan kami untuk memperbaiki laman web kami. Anda mempunyai pilihan untuk tidak menerima cookies dan sekiranya anda enggan untuk menerima cookies, anda masih boleh melayari laman web kami tetapi mungkin terdapat beberapa bahagian di laman web kami yang tidak dapat berfungsi dengan betul dan boleh menjejaskan keupayaan anda untuk melayari laman web kami.

7.2 Terdapat pelbagai jenis cookies dan kami telah menyediakan panduan-panduan berikut bagi membantu anda untuk memahami jenis-jenis cookies yang digunakan di laman web kami:-

a) Session cookies

Ini adalah cookies yang bersifat sementara yang akan dipadam apabila anda menutup penyemak imbas web anda atau meninggalkan sesi anda pada laman web kami. Kami menggunakan session cookies di laman web kami dan juga dalam beberapa produk atau perkhidmatan kami untuk mengenal pasti dan mengesan pengguna dan untuk menyimpan maklumat anda.

b) Persistent cookies

Persistent cookies membolehkan laman web kami untuk ‘mengingati’ identiti anda dan juga pilihan anda di laman web kami. Persistent cookies akan kekal di komputer atau peranti anda selepas anda menutup penyemak imbas web anda atau meninggalkan sesi anda pada laman web kami.

c) Web analytic cookies dan similar technologies

Laman web kami menggunakan web analytic cookies. Cookies ini membenarkan kami untuk mengenal pasti dan mengira bilangan pelawat dan melihat bagaimana mereka melayari di seluruh laman web kami. Ini boleh membantu kami untuk meningkatkan mutu perkhidmatan kami kepada anda.
Salah satu perkhidmatan yang kami gunakan adalah Google analytics dan Google yang memerlukan kami untuk menghasilkan semula teks seperti berikut di dalam polisi ini:

“Google analytics disediakan oleh Google, Inc dan anda boleh mengetahui dengan lebih lanjut tentang perkhidmatan ini di http://www.google.com/analytics. Google Analytics yang menggunakan cookies, adalah fail teks yang terdapat di komputer anda, untuk membantu laman web menganalisis bagaimana pengguna menggunakan laman web ini. Maklumat yang dihasilkan oleh cookies tentang penggunaan anda di laman web ini (termasuk alamat IP anda yang mana kami tidak akan membuat pautan kepada mana-mana maklumat peribadi yang boleh dikenal pasti) akan dihantar dan disimpan oleh Google pada web di Amerika Syarikat. Google akan menggunakan maklumat ini bagi tujuan untuk membuat penilaian terhadap penggunaan di laman web ini, pengumpulan laporan tentang aktiviti di laman web dan penggunaan internet. Google juga boleh memindahkan maklumat kepada pihak ketiga sekiranya diperlukan di bawah peruntukan undang-undang, atau apabila pihak ketiga memproses maklumat tersebut bagi pihak Google. Google tidak akan mengaitkan alamat IP anda dengan mana-mana data lain yang dipegang oleh Google. Anda boleh menolak penggunaan cookies dengan memilih tetapan yang sesuai pada penyemak imbas web anda. Sila ambil perhatian bahawa jika anda menolak penggunaan cookies, mungkin terdapat beberapa bahagian di laman web kami yang tidak dapat berfungsi dengan sepenuhnya. Dengan menggunakan laman web ini, anda bersetuju untuk Google memproses data yang berkaitan dengan seperti yang telah dinyatakan di atas”.

d) Web beacons dan parameter tracking

Kami juga menggunakan cookies dan perisian yang serupa yang dikenali sebagai web beacons (juga dikenal pasti sebagai web bugs, clear gifs atau trackers) untuk membolehkan kami mengira bilangan pengguna yang telah melawat laman web kami setelah menekan butang klik melalui salah satu iklan kami di laman web lain atau di dalam e-mel. Web beacons ini hanya mengumpul maklumat seperti nombor cookies, masa, dan tarikh yang terdapat pada paparan dan penerangan halamandi mana web beacons terdapat di situ. Maklumat yang dikumpul tidak dapat mengenal pasti maklumat tertentu.

Dalam hal ini, terdapat kemungkinan untuk menolak penggunaan web beacons. Walau bagaimanapun, disebabkan ia digunakan bersama dengan cookies, anda boleh menolak untuk menggunakannya dengan membuat penetapan pada pelayar imbas web anda untuk menyekat dan menghalang cookies.

Kami menyimpan rekod data yang diisikan atau dimasukkan secara automatik oleh web kami, seperti alamat IP anda, laman web yang dilayari, dan laman web yang anda layari setelah meninggalkan laman web kami. Kami juga mengumpul beberapa laman web, produk dan perkhidmatan seperti kadar akses dan paparan halaman. Kami tidak dapat mengenal pasti mana-mana individu dari data trafik atau halaman statistik.

e) Cookies list dan disabling cookies

Anda mungkin boleh membuat konfigurasi pada penyemak imbas web anda untuk menghalang atau menyekat semua cookies yang anda mahu, tetapi jika anda enggan untuk menerima cookies, anda masih boleh melayari laman web kami tetapi mungkin terdapat beberapa bahagian di laman web kami yang boleh menjejaskan keupayaan anda untuk melayari laman web kami.

8.0 Hak Permintaan Akses, Mengemaskini dan Pembetulan

8.1 Anda bertanggungjawab untuk memberikan data peribadi yang tepat dan terkini kepada kami. Walau bagaimanapun, jika anda adalah pengguna berdaftar, anda sentiasa boleh mengakses untuk memapar, mengubah, mengemaskini atau membuat pembetulan kepada mana-mana profil anda atau maklumat peribadi yang berkaitan dengan log masuk ke akaun MySageID.

8.2 Sekiranya profil anda atau maklumat peribadi yang berkaitan yang diberikan kepada kami sebelum ini tidak boleh diakses secara online, anda mempunyai hak untuk meminta akses kepada kami untuk membuat sebarang pembetulan atau perubahan dengan membuat bayaran yang ditetapkan bagi memproses setiap permintaan akses kepada data anda. Walau bagaimanapun, kami tidak akan memberikan maklum balas untuk memproses permintaan untuk akses yang tidak praktikal, tidak munasabah atau membahayakan privasi pihak lain.

8.3 Jika anda ingin membuat sebarang permintaan untuk akses kepada maklumat peribadi anda yang dipegang oleh kami atau mempunyai sebarang pertanyaan lain berkenaan polisi privasi ini, sila hubungi alamat-alamat seperti yang dinyatakan di bawah:

Alamat surat menyurat:

Suite 1B-6, Level 6

Block 1B, Plaza Sentral

Jalan Stesen Sentral 5

Kuala Lumpur Sentral

50470 Kuala Lumpur

Alamat e-mel:

[email protected]

9.0 Perubahan kepada Polisi Privasi

9.1 Dari semasa ke semasa pihak kami boleh membuat perubahan kepada polisi privasi ini. Jika terdapat perubahan yang banyak atau ketara kepada polisi privasi ini, pihak kami akan memaklumkan kepada anda tentang perubahan tersebut. Sila semak polisi privasi kami secara kerap dan tetap.

NOTA: Sekiranya berlaku percanggahan antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Melayu terhadap polisi privasi ini, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.